Vi lærer ikke af historien, hvis vi ikke læser om den
Viden og indsigt har en grundlæggende værdi i Danmark. Det er rygraden i vores dannelse som mennesker og som borger i det samfund vi alle er en del af. Dannelse er en afgørende forudsætning for sammenhængskraften i vores samfund, for at kunne bygge broer mellem mennesker og kulturer, og for at kunne forstå og værdsætte de værdier vi sætter højest i vores del af verden: Idealer om frihed, selvstændighed, kritisk tænkning, medbestemmelse, demokrati og omsorg for andre.
Kultur er ikke en målbar størrelse, men noget der er livsnødvendigt for at være til i verden. Det er en måde at kunne orientere sig på og blive klogere på. Jo mere vi ved, jo bedre er vi rustet til at være borgere i et demokrati og til at træffe kloge beslutninger. For hvis vi bliver kloge på fortiden, så kan vi lære af den, og undgå at gentage tidligere generationers fejl i nutiden. Netop derfor er det vigtigt at have indsigt i Danmarks og Europas fælles kulturarv og historie. Den forbinder os med Middelhavsregionen og Mellemøsten, som er Europas, og dermed også Danmarks, kulturhistoriske vugge. Det er her Tidsskriftet SFINX har sit fokus.
Tidsskriftet SFINX er for den historie- og kulturinteresserede dansker
Siden 1977 har Tidsskriftet SFINX formidlet forskning og ekspertviden inden for bl.a. historie, kulturhistorie, kunsthistorie, politisk historie, religionshistorie, antik historie, arkitektur, arkæologi, erindringsforskning, sprog, filosofi og teologi. Tidsskriftet SFINX er skrevet til den historie- og kulturinteresserede dansker, som søger viden og indsigt for bedre at kunne navigere i samtiden, samt til den kulturrejsende dansker, som rejser ud i verden, og har brug for inspiration til næste rejse, eller for indsigt og fordybelse mens de er på farten.
Tidsskriftet SFINXs forfatterkreds
”(Tidsskriftet SFINX) skal være et organ, hvor danske videnskabsmænd, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med Middelhavslandenes kulturer, kan formidle deres forskning i et almindeligt forståeligt sprog”.
”Middelhavslandenes kulturer – det er et vidt begreb, og det er også meningen. Intet fra den ældste stenalder og frem til i dag vil være udelukket fra bladets spalter. Geografisk bliver begrebet Middelhavslandene heller ikke opfattet alt for bogstaveligt. Stort set vil det dække et område som ”verdensrigerne”, der skabtes af Alexander den Store og senere romerne; dvs. fra Indien i øst til Spanien i vest og fra Nordafrika i syd til England i nord. Kulturen skal heller ikke kun dække enten arkæologi eller historie eller kunsthistorie… – vi tager hele spektret med, og vi skal belyse menneskets hverdag i en så alsidig sammenhæng som muligt.”Tidsskriftet SFINX Nr. 1, 1977: Uddrag fra det første forord.
Tidsskriftet SFINXs forfatterkreds består af landets førende forskere og eksperter inden for deres fagområde, som gennem deres arbejde på landets universiteter, uddannelsesinstitutioner og museer er vant til at formidle deres forskning og viden. 25 af dem udgør den rådgivende forsamling i Fonden Orbis Terrarum, som ejer Forlaget Orbis, som udgiver Tidsskriftet SFINX online. De fleste af disse forskere og eksperter deltager i forskningsprojekter, der har tiltrukket store midler fra fonde og offentlige institutioner. Deres ansættelse på bl.a. universiteter, uddannelsesinstitutioner og museer er en investering samfundet foretager netop fordi viden og indsigt har en grundlæggende værdi i Danmark. Vores rådgivende forsamling udgør et helt enestående nationalt samarbejde på tværs af institutioner og fagligheder, og vi er det eneste eksempel på et sådant samarbejde i Norden.
Nu kan du have Tidsskriftet SFINX med dig overalt
Indtil 2024 har Tidsskriftet SFINX kun være udgivet som blad. Med denne nye, helt igennem digitale udgave af Tidsskriftet SFINX, får vores læsere nem og hurtig adgang til en kæmpe vidensdatabase, som hele tiden bliver større. De kan have alle SFINX online artiklerne med sig overalt, og søge viden og inspiration uanset hvor i verden de befinder sig. Om de står midt i Petra, i Jordan, og søger mere viden, eller de sidder hjemme i sofaen og planlægger hvad de skal se på deres rejse til Peloponnes, så er Tidsskriftet SFINX online nu nemt tilgængeligt på deres computer, tablet eller smartphone.
Tidsskriftet SFINXs Redaktion
Pernille Carstens (ansvh), Morten Warmind, Andreas Rude, Bo Dahl Hermansen, Sine Grove Saxkjær og Hanne Roer.